INretail heeft de cijfers 2e kwartaal & halfjaar woonbranche, of ook wel meubelbranche genoemd, op een rij gezet. Hieruit blijkt dat de woonbranche bezig is met een omzetstijging. 

De cijfers
In het tweede kwartaal van 2016 heeft de meubelbranche 5,5% meer omgezet dan dezelfde periode het jaar ervoor. Cumulatief staat de branche na zes maanden op een voorsprong van 6,8%. En dit terwijl de branche er in dezelfde periode vorig jaar ook al goed voor stond (11,7%). Dit blijkt uit de Woonwinkelmonitor van INretail en is dus goed nieuws voor de woonbranche!

omzetgroei



Verschillen per regio en type winkel
Waar in het eerste kwartaal de drie grote steden de hoogste relatieve omzetstijging liet zien, steekt in het tweede kwartaal de regio oost boven de andere regio’s uit. De winkels in deze regio behaalden een omzetstijging van 9,1%. Het is echter net niet genoeg om cumulatief na zes maanden boven de resultaten van de drie grote steden uit te komen (9,5% tegenover 12,5%). Regio zuid presteert dit jaar tot heden het minst.

Woningmarkt vooruitzichten 
In de eerste helft 2016 wisselden boven verwachting meer eigenaren van huis dan in 2015. Nu de doorstromers in beweging komen, groeit de vraag naar ruimere nieuwbouwwoningen, zo meldt ABN-AMRO. Het zijn steeds vaker de 25-35 jarigen en de 55+ ers (met minder restschuldproblemen) die zich op de woningmarkt begeven. De jongeren maken noodgedwongen een pas op de plaats, doordat zij doorgaans minder eigen geld kunnen inbrengen en onzekere/ flexibele contracten hebben. De “monitor nieuwe woningen” waarschuwt voor krapte op de nieuwbouwmarkt. Het aantal bouwvergunningen dat verstrekt wordt is onvoldoende om de vraag bij te houden. Dit betekent dat de woonretail sterk afhankelijk blijft van vervangingen van woon- en keukenproducten in huidige woningen.
Bron: INRetail.nl

goede_spoor

De woonbranche zit weer op het goede spoor, daar zijn we uiteraard blij om. Laten we hopen dat deze trends en cijfers doorzetten naar het volgende kwartaal!




Benieuwd naar het hele artikel? >> Dit is de link